In what ways were Mccandless and Thoreau similar?

In what ways were Mccandless and Thoreau similar?

Both wanted to escape society. Both built a cabin and settled in the woods. Both believed in individual experience. Both completely cut ties with their families.

What does Thoreau mean when he says the richest vein is somewhere hereabouts?

I think that the richest vein is somewhere hereabouts; so by the divining rod and thin rising vapors I judge; and here I will begin to mine”. What is Thoreau implying within this small passage? Thoreau believes his head is most valuable; understanding of the environment gives him an epiphany.

How does the progress of the last paragraph of where I lived and what I lived for communicate the main idea of Walden?

How does the progress of the last paragraph of “Where I Lived and What I Lived For” communicate the main idea of Walden? Just as the paragraph moves from gazing at water to digging in the earth, the excerpt moves from minimal knowledge of nature to more in-depth knowledge.

How does Thoreau feel about the news?

Thoreau’s basic gripe about news seemed more about its quality than its quantity. He seemed to fear that as news traveled faster, it would become less substantive. And his concern about coverage of serious events was really an argument for better context, not a callous disregard for his fellow humans.

How does Thoreau exercise his spirituality in the morning?

Thoreau points toward two ways to get there, first making a “conscience endeavor”, or making the effort to thoughtful, deliberate mental effort in order to wake oneself up. Thoreau also alludes to “paltry information” that may be blinding us from seeing the truth.

What is a gossip according to Thoreau?

Quotes Thoughts On The Business Of Life To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and those who edit and read it are old women over their tea.

What does Thoreau mean when he says as for work?

unimportant

How does Thoreau respond to people who ask if he doesn’t get lonely living by himself in the woods?

When he is asked if he is lonely he is tempted to reply that the whole earth is a point in space, and in the Milky Way. What we really need, is not to be near many men but to live close to the source of our lives. “How vast and profound is the influence of the subtile powers of Heaven and of Earth!”

Which sentence from the passage best explains why Thoreau chose to live in the woods?

Answer: Thoreau went to the woods to learn about life from nature. Explanation: Thoreau connects the practical interest in a place of residence and the philosophical thought about the meaning of life.

Why should we live with such hurry and waste of life meaning?

“ Why should we live with such hurry and waste of life? We are determined to be starved before we are hungry.” Here Thoreau is criticizing man’s inability to stand still, to notice his surroundings, to live life in the moment.

What does the intellect is a cleaver mean?

When he states “The intellect is a cleaver; it discerns and rifts its way into the secret of things” he means that there is no need of over thinking and overanalyzing the happenings of life, for we are born with all the knowledge we need to survive.

What are Thoreau’s answers to the questions implicit in the title where I lived and what I lived for?

What are Thoreau’s answers to the questions implicit in the title “Where I lived and What I lived For”? He lived in a cabin in the woods, he lived fully and deliberately as possible for the sake of understanding the meaning of life.

What does Thoreau mean by starved before we are hungry?

The phrase “starved before we are hungry” means that people often ask for things just because they want it, not because they need it. Even though one may not be hungry, they will think they are starving and ask for food because it comforts them and gives them pleasure.

Where do I live and what I live for?

I went to the woods because I wished to live deliberately, to front only the essential facts of life . . . and not, when I came to die, discover that I had not lived.

What is the purpose of the parable in paragraph 5 in telling this story what assumptions does Thoreau make about his audience?

In telling this story, whatassumptions does Thoreau make about his audience? The purpose of the parable in paragraph 5 was to add philosophers that contributed to his ideas and concepts. Overall, this is used to criticize people for wanting more than they need and not living their life to the fullest.

What natural phenomenon is referred to in this excerpt?

What natural phenomenon is referred to in this excerpt? the food chain. In the first paragraph of “Conclusion” in Walden, how does Thoreau explain his departure from the woods? He explains his departure as the movement from one part of his life to another.